Loonkloof tussen man en vrouw verdwijnt langzaam
Jonge vrouwelijke bazen verdienen nu evenveel als hun mannelijke, dat blijkt uit Britse cijfer. Oudere carrièrevrouwen daarentegen krijgen nog steeds 25 procent minder loon dan mannen met een soortgelijke functie.
Het gemiddelde salaris van een vrouw tot 30 jaar met een hoge functie is 24.801 euro per jaar, dat is 677 euro meer dan een even oude man met een vergelijkbare functie. Dat is 2,1 procent meer, dat blijkt uit een enquête bij 34.000 managers door het Britse Chartered Management Institute. Bij jongeren verkleint dus de loonkloof ondertussen, dit zou komen doordat meisjes beter presteren op school en dat werkgevers hen ambitieuzer en efficiënter vinden.
Een oudere vrouw met een hoge functie echter verdient gemiddeld 36.000 euro in vergelijking met 47.910 voor een man. Dat is een loonkloof van gemiddeld 1.128 euro, er moet dus nog heel wat gebeuren voor die helemaal dicht raakt.
Onderzoekster Petra Wilton van CMI: "Doordat vrouwen vroeger gediscrimineerd werden, verdienen de oudere carrièredames nog steeds minder. Het goede nieuws is wel dat het loon voor carrièredames sneller toeneemt dan voor mannen. Maar aan het huidige tempo zal het nog bijna 100 jaar duren voor we echt van gelijkheid kunnen spreken. Bedrijven betalen vrouwen nog steeds minder. Dit soort slecht management is slecht voor de Britse bedrijven en moet aangepakt worden. Wie 30 jaar lang onderbetaald werd, zal niet ineens opslag krijgen. Het zal nog erg lang duren voor de discriminatie op de werkvloer helemaal verdwijnt."
Onderzoeker Mike Petrook: "De resultaten tonen ook aan dat vrouwen sneller met een baan zullen stoppen als ze niet krijgen wat ze willen, 4,2 procent nam namelijk tijdens het onderzoek ontslag, in vergelijking met 3,6 procent van de mannen." Volgens econome Ruth Lea is de loonkloof een gevolg van het feit dat mama's zich vroeger minder op hun carrière concentreerden. "Het feit dat jongere dames meer verdienen dan mannen is een duidelijk teken dat er op de werkvloer zelf niet gediscrimineerd wordt op basis van geslacht. Velen kozen voor het moederschap. Werkende vrouwen worden onder druk gezet thuis te blijven door de hoge kosten van kinderopvang."
Toch is het niet allemaal slecht nieuws, de grootste bedrijven van Groot-Brittannië verdubbelden de afgelopen zes maanden het aantal vrouwen dat ze aannamen in hun kader. Ook blijkt dat ontslag mannen en vrouwen niet discrimineert, dit was bij beide geslachten even hoog, 2,2 procent raakte namelijk zijn baan kwijt.