Een nieuwe baan vinden met LinkedIn
Bijna iedereen heeft vandaag een profiel op LinkedIn, maar bijna niemand doet daar verder iets mee. Toch kan de netwerksite je van pas komen wanneer je een nieuwe job zoekt.
Je kent de mailtjes vast wel: "Meneer X (of Mevrouw Y) heeft u toegevoegd op LinkedIn" staat er op je scherm. Even goedkeuren en je bent virtueel met elkaar 'verbonden'. Maar verder gebeurt er weinig. Want hoe boeiend het idee van de Amerikaanse site ook lijkt, toch zien maar weinig gebruikers er echt het nut van in.
Ten onrechte, want met een kleine inspanning kan LinkedIn je bijvoorbeeld helpen bij het zoeken van een job. De Amerikaanse blogger Guy Kawasaki, een succesvol ondernemer, legt op zijn site uit hoe je te werk moet gaan.
"LinkedIn bevat de contactgegevens van meer dan 35 miljoen personen, actief in meer dan 140 sectoren wereldwijd. Bovendien hoef je voor die informatie niet eens te betalen", zegt Kawasaki. Uiteraard moet je er wel tijd in steken. Geen enkele tip haalt iets uit als je niet op zijn minst de moeite neemt om je profiel in te vullen en te zorgen dat je verbonden bent met 20 mensen of meer.
Discreet solliciteren zit er via LinkedIn natuurlijk niet in. Er is dus ook geen reden om stil te houden dat je op zoek bent, integendeel. Gebruik de statusfunctie van LinkedIn om aan te geven waar je mee bezig bent, in dit geval dus "Op zoek naar een nieuwe job". Hoe meer details je geeft over je droomjob, hoe beter.
Als je huidige werkgever op de hoogte is, kan je ook gewoon vragen om een aanbeveling. Voeg dus je directe chef toe aan je netwerk en vraag hem een beschrijving van je kwaliteiten achter te laten. Doe hetzelfde voor alle vorige bazen en eventuele zakenpartners. "Dat geldt ook wanneer je ontslagen bent ten gevolge van een herstructurering. Stap zo snel mogelijk naar je manager en leg hem uit dat een aanbeveling op LinkedIn het minste is wat hij of zij voor je kan doen", geeft Kawasaki nog mee.
Waar zou iemand met jouw profiel zoal aan de slag kunnen? Uit het hoofd een volledige lijst met potentiële werkgevers opstellen kan moeilijk zijn, maar LinkedIn biedt een uitkomst. Zoek op de site, via 'Advanced People Search', naar de profielen van gebruikers die ongeveer hetzelfde cv hebben (studie, ervaring, kennis...) als jijzelf. Zo ontdek je wellicht minder voor de hand liggende bedrijven.
Elke werkgever heeft op LinkedIn automatisch een 'bedrijfsprofiel'. Daarin vindt je onder meer terug waar de onderneming gaan recruteren is. De site toont immers een overzicht van de meest 'populaire' vorige werkgevers binnen het bedrijf. Dat helpt je om verder in te schatten welk soort profielen er gezocht worden.
In datzelfde bedrijfsprofiel vindt je ook een overzicht van de nieuwe werknemers. Daar kan je twee richtingen mee uit. Ten eerste vertelt het lijstje je of een bedrijf überhaupt nog wel rekruteert en in welke afdelingen. Ten tweede geeft het je een voet tussen de deur. Waarom een van de nieuwe rekruten niet vragen hoe hij of zij aan de job gekomen is bijvoorbeeld? Je kan natuurlijk ook direct naar de bron gaan en de personeelsdirecteur van het bedrijf aan je netwerk toevoegen. Vindt je dat wat te agressief, kijk dan eens of je (desnoods via een ander contact) misschien al iemand kent in het bedrijf. Zo kan je op zijn minst een beter beeld krijgen van wat men in een kandidaat zoekt.
Natuurlijk zijn er ook directere wegen om via LinkedIn een job te vinden. De site laat personeelsdirecteuren immers toe om hun vacatures rechtstreeks op de site te plaatsen. Het kan geen kwaad er even een blik op te werpen. Bij sommige jobs geeft LinkedIn aan wie de contactpersoon voor de vacature is en hoe goed je hem of haar kent. Kawasaki raadt aan alleen te gaan voor jobs waarbij de contactpersoon niet meer dan twee stappen van jou verwijderd is. Dat betekent immers dat iemand in je netwerk de man of vrouw in kwestie kent en jou kan aanbevelen.
Vandaag nog niet op zoek naar een job? Laat LinkedIn dan zeker niet linksliggen. Een goed netwerk bouw je niet één twee drie op. Blijf wel kieskeurig. Het heeft geen zin om iemand toe te voegen als je hem of haar enkel bij naam kent. Eigenlijk horen op LinkedIn enkel de personen thuis waarmee je hebt samengewerkt of die op een andere manier kunnen inschatten wat je waard bent.